Connect with us

aktivity

Evropská občanská iniciativa Konec doby klecové s 1,4 milionem podpisů předána Evropské komisi

on

Evropská komise dnes, 2. října 2020, při příležitosti Světového dne hospodářských zvířat, obdržela evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové, kterou podepsalo téměř 1,4 miliony lidí v celé Evropě. Iniciativa vyzývá EU, aby ukončila používání klecí v chovech hospodářských zvířat. Tím se dnešek stává jedním z nejvýznamnějších dnů v celé historii ochrany zvířat.

Nevídaný úspěch pro hospodářská zvířata v Evropě

Evropská občanská iniciativa (EOI) Konec doby klecové byla zahájena 11. září 2018 a skončila přesně o rok později. Za tuto dobu se jí podařilo získat více než 1,6 milionu podpisů. Po ukončení povinného ověření všech podpisů bylo jasné, že EOI hladce přesáhla požadovanou hranici 1 milionu podpisů. Celkem totiž získala 1 397 113 ověřených podpisů občanů z celé Evropské unie. Rovněž překonala stanovenou minimální hranici podpisů v 18 členských státech EU, včetně ČR, zatímco legislativa požaduje toto minimum dosáhnout v 7 zemích. Díky tomu je Konec doby klecové:

6. iniciativou z 98 zaregistrovaných za posledních 8 let, která byla úspěšně dokončena,
3. iniciativou s nejvyšším počtem podpisů,
1. úspěšnou iniciativou v oblasti ochrany hospodářských zvířat.

„Dnešní předání iniciativy je vyvrcholením velkého úsilí 1,4 milionu evropských občanů, kteří se spojili, aby vyzvali EU k ukončení krutých klecových velkochovů zvířat,“ říká Olga Kikou, členka výboru EOI a vedoucí kanceláře Compassion in World Farming EU.

„Obrovská veřejná podpora této iniciativy potvrzuje nesmírný zájem občanů EU o ochranu hospodářských zvířat. Nyní je na Evropské komisi, aby vyslyšela naši výzvu a předložila věcné legislativní návrhy na postupné ukončení používání klecí v chovech zvířat v EU.“

Společné úsilí

Přední mezinárodní organizace Compassion in World Farming (CIWF), která dlouhodobě usiluje o lepší život pro hospodářská zvířata, spojila své síly s dalšími 170 nevládními organizacemi zabývajícími se ochranou životního prostředí, práv spotřebitelů a ochranou zvířat z celé Evropy a získala podporu pro Konec doby klecové doslova ze všech koutů evropského kontinentu.

Romana Šonková, členka výboru EOI a zástupkyně CIWF v ČR říká: „Dnes jsme překročili cílovou čáru největší politické výzvy v historii ochrany hospodářských zvířat. Jsme nesmírně hrdí na toto společné vítězství. Klec je jedním z nejhorších nástrojů k omezování zvířat v průmyslových velkochovech. Je nejvyšší čas, aby Evropská komise pokročila ve vývoji a vysvobodila všechna zvířata trpící za mřížemi klecových velkochovů. Život v kleci není žádný život!“

Dnešního úspěchu by rozhodně nebylo možné dosáhnout bez podpory 1,4 milionu lidí po celé Evropě, kteří projevili odhodlání požadovat konec všech klecí v EU. Rádi bychom vám všem z celého srdce poděkovali za vaši podporu, obětavost a soucit. Společně hájíme zájmy hospodářských zvířat a v našem úsilí nepolevíme, dokud nebude Evropa 100% bezklecová.

Click to comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

aktivity

Zákaz usmrcovania malých kohútov by skomplikoval situáciu hydinárom. Zdraželi by aj vajcia

on

Európska komisia chce navrhnúť zákaz usmrcovania malých kohútikov. Ak by návrh po tlaku Francúzska a Nemecka schválili, na Slovensku by mali problém nielen hydinárne, ale aj bežní spotrebitelia. Kohúty by sa chovali zbytočne a vajcia by zdraželi. Hydinárňam sa chov kohútov ekonomicky neoplatí. Zabíjajú ich tak krátko po vyliahnutí.

„To je dlhodobá problematika. Keďže kohútiky neznášajú vajcia, tak sú nevyužiteľní,“ približuje riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Viacerí aktivisti označujú tento postup za neetický. Deväť členských štátov im dáva za pravdu a žiada zmenu. Buď si majú kúpiť novú technológiu, ktorá určí pohlavie kuriatok pred narodením, alebo napriek strate povinne odchovajú aj kohúty.

​„Teraz, keď máme nejakých tých kohútov ročne 500 naviac, tak to predáme medzi drobnochovateľov, medzi ľudí. Neviem si predstaviť, že by to malo prejsť na nás, že netriedené kurčatá jednodňové by sme mali odchovať aj s kohútikami. Čo by sme s nimi robili?“ pýta sa hydinár Eduard Göbl z Medzeva.

Drahšie mäso

Kohútie mäso je síce kvalitnejšie, no keďže kohút rastie pomalšie, cena za kilogram je vysoká, záujem oň tak veľký nie je.  „Jednotková cena by bola na úrovni päť až osem eur za kilogram mäsa, čo väčšina spotrebiteľov nedokáže zaplatiť a je to nepredajné,“ vysvetľuje Molnár. Hydinári zo Slovenska si zatiaľ môžu vydýchnuť. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan zákaz zabíjania mladých kohútov v najbližšom čase podporiť neplánuje.

„Tá technológia prinesie ďalšie zvýšené náklady liaharom, čo môže spôsobiť zvýšenie ceny nosníc jednodňových, ktoré budú nakupovať producenti vajec, a tým pádom môžu zvýšiť aj cenu vajec,“ uzatvára riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Autoři: MAREK ŠILHAVÍK, MICHAL LUKAČOVIČ, celý text na tvnoviny.sk

aktivity

Kohoutí farma pro produkci masa

on

Holandská společnost produkující vejce Kipster plánuje eliminovat vybíjení samců na své farmě nosnic v USA chovem kohoutů jako alternativního zdroje masa.

„Rozhodli jsme se je prostě vychovat a pokusit se jim dát dobrý život, dokud se nestanou pokrmem pro lidi,“ řekla Sandra Vijn, hlavní manažerka Kipster USA. „Naší filozofií je maximalizovat zdroje, které farma poskytuje, aby nasytila lidi. Na této planetě máme omezené zdroje a nemáme moc prostoru pro expanzi ve výrobě krmiva, takže jsme se rozhodli kohouty vychovat, dát jim dobrý život a pak je použít pro lidskou spotřebu.“

V současné době lze pohlaví mláděte identifikovat až po vylíhnutí. Samci jsou pro vaječný průmysl málo užiteční a spotřebitelé je obvykle považují za příliš drobné, než aby je mohli jíst, ačkoli některé výzkumy naznačují, že specifické diety by mohly pomoci samcům při chovu nosnic dosáhnout přijatelné porážkové hmotnosti pro produkci masa. Každý rok je utraceno přibližně 6–7 miliard samčích kuřat, což je ekonomický problém a také problémem pro dobré životní podmínky zvířat. Producenti utratí více než 70 milionů dolarů za práci a energii na inkubaci samčích vajec.

Kipster otevře svou první americkou kohoutí farmu a návštěvnické centrum v Indianě v lednu 2023. Výrobce vajec se podle svých webových stránek zaměřuje na lepší životní podmínky zvířat, řešení plýtvání potravinami a uhlíkově neutrální vejce. Společnost plánuje prodávat své masné ptáky v obchodech počátkem roku 2023. Kipster již prodává kohoutí maso v Evropě. Tento krok získal podporu od dvou organizací za práva zvířat: ASPCA a Compassion in World Farming.

Nancy Roulston, vrchní ředitelka Animal Science, ASPCA, řekla: „Konvenční průmysl vajec označuje vše od imobilizace slepic v klecích, až po zabíjení milionů nově narozených kuřat jako náklady na podnikání. Přístup Kipsteru k produkci vajec ukazuje, že utrpení není nevyhnutelné, když podniky spojí soucit s inovacemi. ASPCA doufá, že potravinářské společnosti rozpoznají neuvěřitelnou příležitost, kterou Kipster nabízí ke zlepšení životních podmínek zvířat v jejich dodavatelských řetězcích.“

Dr. Hillary Dalton, vedoucí výzkumná manažerka Compassion in World Farming, dodala: „V současné době jsou téměř všechna samčí mláďata nosnic ve Spojených státech rozemleta a usmrcena. Jejich bolestivá smrt představuje zbytečné utrpení a plýtvání zdroji na inkubaci milionů vajíček nechtěných samčích kuřat. Compassion in World Farming USA věří, že kohouti i nosnice si zaslouží příležitost mít plnohodnotný a obohacený život. Jsme nadšeni, že vidíme expanzi Kipsteru do Spojených států a jejich průkopnické úsilí o odstranění největších problémů a plýtvání v americkém drůbežím průmyslu.“

Autorka Elizabeth Doughman je hlavní redaktorkou časopisu Poultry Future

(wattagnet.com)

Polská KRD-IG: Zoufalé pokusy o sebepropagaci Asociace otevřených klecí

on

„Zoufalé pokusy o sebepropagaci Asociace otevřených klecí, subjektu financovaného z veřejných sbírek a grantů, včetně těch od zahraničních firem a organizací, v nás vyvolávají rostoucí obavy o skutečný cíl přijatých akcí, kterým je podle našeho názoru destabilizace polského potravinářského sektoru,“ zdůrazňuje polská Drůbeží rada (KRD-IG).

„Ve velmi krátké době na sociálních sítích a na internetu sledujeme další pokus zastrašit polské spotřebitele ze strany Asociace otevřených klecí“ – informuje KRD-IG s odkazem na nedávno zveřejněné výsledky „vyšetřování“, které mělo odhalit nesrovnalosti na drůbežárně.

„Otevřené klece s využitím manipulací poněkolikáté publikuje neověřené, neobjektivní a drastické materiály o nedefinovaném, ale jistě nikoli polském chovu drůbeže. Zveřejněné fotografie a informace mají dezinformovat Polky a Poláky o kvalitě drůbežího masa dostupného v obchodech. Navíc vzbuzují nedůvěru ve státní orgány odpovědné za kontrolu kvality potravin a dohled nad výrobním procesem,“ čteme v prohlášení KRD-IG.

Činnost Spolku podle názoru Rady opět vyvolává otázky o skutečných záměrech této organizace. Je třeba jasně zdůraznit, že polské právní předpisy zajišťují jeden z nejvyšších standardů chovu a kvality drůbežího masa v Evropské unii, s tím, že postulát Otevřených klecí o hromadném připojování polských výrobců a obchodních řetězců k European Chicken Commitment nepřinese žádnou přidanou hodnotu oproti již dodržovaným standardům kvality a normám. Naopak povede k narušení dodavatelského řetězce, destabilizaci potravinové bezpečnosti v zemi, zvýšení dovozu drůbeže ze zemí, které nerespektují welfare zvířat ve stejné míře jako v Evropské unii, a následně ke zvýšení cen masa na pultech obchodů.

(farmer.pl)

Video z produkce Otwarte klatki